2015. 07. 09.

Amikor nem fér bele a büdzsébe

Van egy bizonyos csoportja a főnököknek, akik mindenből a legszebbet, legjobbat, legegyedibbet akarják, de mindezt ingyen vagy legalábbis nevetségesen olcsón. Ezen belül is két tábor van. Az egyiknek határozott elképzelései vannak, de ehhez nincs tőke - róluk nincs is mit beszélni. A másiknál van pénz az elképzelések megvalósítására, de úgy gondolják, nem fizetnek annyit, amennyit egy megfelelő szakember elkér a kivitelezésért. Meggyőződésük, hogy a kérés nem akkora volumenű, amiért sok tízezret ki kellene fizetniük, mindamellett ők mindig jobban tudják, mire mennyi idő szükséges, holott a legtöbb esetben nincsenek tisztában vele, mivel is jár valójában a feladat. Ők azok, akik a meglévő alkalmazottakból próbálnak olyan tudást kisajtolni, melyekre a rendelkezésre álló munkavállalók nem hivatottak. De hát, az alkalmazott azért ül ott, hogy mindent megoldjon, nemde?

Na, azért telefonálok, mert bannert kéne szerkeszteni. Nem ilyen nagy valamire kell gondolni, csak van ott a képen az a csaj, na, azt kéne úgy, hogy jobbról jöjjön be a közepéig. Nem, nem beúszással. Hanem mintha sétálna. Érted... Ez olyan nagy valami? Aha. Akkor ezt nem tudod megcsinálni? Neten utánanézel? Nem lehet ez akkora dolog. Millió leírás van. Grafikus? Nem kell ehhez. Ez csak egy kis 300x200-as banner, nem nagy valami. Akkor csak úgy, hogy jobbról beúszik a csaj képe? Azt sem? Fúúú, de ez nagyon kell! Ennek a bannernek ma indulnia kell. De még várunk hozzá anyagot. Addig azért el tudod kezdeni. Nem? Jó, akkor... Nem tudom. Egyeztetek az ügyféllel. Addig rákeresel? Hátha. Tényleg nem nagy meló ez. Csak annyi kéne, hogy a kép jöjjön be jobbról, meg a szöveg betűnként villanjon fel, aztán ússzon ki, majd jöjjön vissza pirossal. Ja, meg kell rá egy gomb is. Részletek vagy ilyesmi felirattal. Na, jó, megkérdezem akkor a grafikust. Csak tudod, ez nagyon fontos lenne, mert már az ügyfél türelmetlen. Meg nem hiszem, hogy ehhez grafikus kell. Biztos nem tudod? De ez csak pár kattintás... Nem? Na, mindegy.
Figyelj már! Te ugye értesz ilyen grafikai dolgokhoz, igaz? Photoshop? Na, az! Lenne itt egy infógrafika, össze kéne szerkeszteni. De nekem ez még ma kéne. Fél óra alatt meg tudod? Nem nagy meló ez, fél óra alatt meg lehet csinálni. Na, átküldöm mailben. Mindjárt megy. Megnézed? Megvárom. Aztán elmondom, hogy mit hogyan kell. Szóval, vannak ott azok a képek... Látod? Másodikat nyisd meg! Nem az? Akkor az lemaradt. Várjál, új mail! Na, átment. Szóval, beszkenneltem egy ilyen skiccet. Én rajzoltam. Ebből szerintem, tökre érthető az egész. Semmi bonyolult. A képeket össze kéne kötögetni vonalakkal. Az megy, nem? Ez elég alap. Ennyit még én is tudok. És akkor kellenének oda ilyen ikonok. Ikont tudsz szerkeszteni? Nem kellenek bonyolultak. Az egyikre kell egy táncoló angyal a szivárvány hátán, a másikra meg egy new yorki meteorzápor. Mondom, semmi extra. Ja, hogy ilyet nem tudsz... Mert ez olyan nagy valami? Hát, ezt csak össze kell kattintgatni, nem? Illustrator? Azt nem ismerem. Meg lehet ezt Photoshopban is. Meg olyanra kéne megcsinálni, ami a honlapon van, olyan narancssárga. Tudod, van olyan a Photoshopban, hogy ilyen mintavétel gomb. Ott oldalt. Na, azzal meg tudod nézni. Nem nagy valami. Meg valami szép betűtípus kéne. Mögé meg átmenet. Meg az egyik képről le kéne szedni egy épületet. Meg egy embernek az árnyékát. Nem, nem az egészet, csak az árnyékot. Mert miért nem lehet? Grafikus? Nem kell ehhez. Ezt még én is megcsinálnám, csak nincs rá időm. Ennek egy óra múlva kint kell lennie a honlapon. Ezt csak össze kell kattintgatni. Semmi az egész. Akkor olyat tudsz, hogy ott az egyik képen, a csoportképről leszedni egy-két embert? Nem... Mert azok már nem dolgoznak a cégnél, minek legyenek rajta. És kitakarni? És odarajzolni valamit? Jó, akkor felhívok egy grafikust. Bár nem hinném, hogy ehhez grafikus kell. Ehhez alap Photoshop tudás elég. Jó, keresek akkor egy grafikust.

Most kaptam meg a videókat. Átküldtem neked mindet. Ezeket kéne megvágni. De ízlésesen! Mondom, sorban. Az első az rendben van, csak berakod, csinálsz rá feliratot, logót, keversz alá zenét, meg fel kéne gyorsítani kicsit a képet. Ez nem olyan nagy dolog. Aztán a másodiknál elcsúszik a hang. A harmadiknál nagyon remegett a srác keze. Lehet kezdeni valamit ezzel az ugrálással? Hát, ez ilyen lett, nem tudjuk újra felvenni. De nem tudod gépen kijavítani? Hát, hogy ne remegjen. Aha, nem... Mindegy. Negyedik videó... Ott valamiért nagyon recseg a hang. Azt ki tudod tisztítani? Miért nem? De egy kicsit tudsz rajta javítani, nem? Nem nagy kunszt ez. Megcsinálnám én is, de nem bírja a gépem. Tiéd sem? Pedig sokkal jobb géped van. Az a helyzet, hogy időm sincs rá. De ezt még maholnap fel kell tölteni a Youtube-ra. Na, ötödik. Erre kéne valami jó kis effekt. Nem tudom, valamit játszani a fényekkel. Érted... De fel tudod világosítani? Na, akkor elég lesz annyi. Megnéztem, amit tegnap csináltál. Jó lesz, csak annyit kérnék, hogy a kettes videót cseréld meg a négyessel... A hetedik teljesen rossz. A nyolcast nem is értem, minek raktad bele. Én? Én ilyet nem írtam. Na, mindegy, a kilencediket rakd az első elé, azzal kezdődjön, a másodikat meg rakd a végére! Igen, és a hatost visszafelé kéne lejátszani, fordítva legyen. Jó, meg a hármasról szedd le a feliratot, meg annak a második fele nem is kell! Az elsőt, ami most már ugye a második lesz, azt forgasd el 90 fokkal! Meg az egész nagyon hosszú. Tizenhét perc, ki néz meg ennyit... Le kell menni 5-6 percre. Vágj ki belőle részeket! Amúgy nagyon tetszik, csak ezt a pár módosítást csináld meg, légyszi! Ez mennyi idő? Tíz perc alatt megvan? De hát, ez már kész van, most ez a pár apró módosítás nem lehet olyan sok. 2 óra? Renderelni? Az mi? Ja, elmenteni? Olyan sok? Meg még a vágás is 2 óra? Nem kell arra annyi. Ja, hogy lassú a gép. Aham. Csináld! Jó lesz ez.

Az egyik ügyfélnek e-book kell. Ilyen magazinszerű, de nem kell annyira profin összerakni. Csak képek lesznek benne. Főleg. Meg szöveg. De nem sok. Csak ilyen kis buborékok. Ilyen rövid tippek. Meg egy bekezdésnyi szöveg. Nem sok. Minden oldalon így kell egységesen. Összeszedtem mindent, átküldtem. Ez nem grafikai meló. Most ezért felesleges grafikus. Nincs rá annyi idő. Ennek holnapra kész kell lenni. Mi? Jövő hétre??? Nem olyan sok ez. Semmiképp nem megy holnapra? Mindegy, akkor a héten, ahogy tudod. Csak mielőbb legyen kész.
3 nappal később...
Na, megnéztem, amit szerkesztettél. Nagyon jó lesz. De ezek a színes hátterek mik? Nem kellenek. Csak kép. Nem elég nagyok a képek? De hát, nagy képeket szedtem össze. Akkor legyen fele akkora. Majd felnagyítja, aki nem látja. Romlik? Nem romlik az annyit. Azt mondtam, minden oldalon legalább 3 kép legyen. Van, amelyikhez nem küldtem annyit, de keress hozzá! De ízléses, szép képeket... Témához illően. Jó lesz ez, csak csináld! Holnapra meglesz? Aha... Hát, jó lenne. Már tegnap ki kellett volna kerülnie az oldalra.
újabb 2 nappal később...
Láttam, amit küldtél. Ez már a végleges? Akkor mondom, mit kéne módosítani. Nem sok, ezt egy óra alatt lenyomod. A borítón cseréld ki a képet! Valami szebbre. Meg mi ez a betűtípus? Talpas nem kell. Sehol. Semmi talpas betű. Árnyékot szedd le! De olvasható lesz, csináld meg úgy, de árnyék ne legyen sehol. A szöveget kicsit növeld fent és csökkentsd alul! A logót rakd jobbra. Vagy nem... Legyen balra. Nem. Jó az középen. Na, az első oldal. Több kép kell. Legalább kettő. A szöveget tedd fel! A box a háttérben ne legyen lekerekítve. Vagy lehetne kör alakú? Akkor legyen nyolcszög. Meg oda be kéne rakni valami ábrát. Magyarázatnak. A második oldal teljesen rossz. Ezt cseréld meg a négyessel! Én nem ezeket a képeket küldtem. Kizárt! Mindegy, cseréld le mindet, ezek nem jók! A harmadikon teljesen rossz a szöveg. Átírjuk, diktálom... Vagy nem is... Írd úgy, hogy... Leírtad? Áááh, nem is, írd vissza! Jó most az úgy. A képeket körbe kéne vágni. Meg legalább 4 kép itt is. Csak 3 van? Egyet szedj le valahonnan! Az ötödik oldalt cseréld meg a hatossal, a hatodikat tedd a végére, a tizenharmadikat hozd a nyolcadik helyre! Ide kéne egy kis árnyék. De nem sok. A tizenegyedik oldalon a nagy címet cseréld le! A harmadik oldalt rakd a végére, az elé, amit az előbb a végére raktunk! Tizedik oldal teljesen kuka. Ilyet nem lehet kiadni a kezünkből. Ha ezt meglátja az ügyfél... De ehhez nem kell grafikus! Ezt még én is megcsinálom, csak nincs rá időm. Tizenötödik sem jó. Utolsó lapon is szerkeszteni kéne valamit. A kilencedik oldallal tudsz valamit kezdeni? Ez így egyáltalán nem jó. Jó, akkor megpróbálok egy grafikust keresni, addig ezt a pár módosítást légyszi...
újabb 3 nappal később...
Na, nem találtam embert, úgyhogy jó lesz ez így. Majd később megcsináltatom valakivel normálisan. Szólj, ha kikerült! Köszi!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése